Om mig
   Erfarenhet
   Text

   Bild

   Uppdragsgivare

   Författarskap

   Kontakt

Lukas blev nio dagar och två timmar.

Det finns för alltid ett Före och ett Efter. Hur överlever man förlusten av sitt barn?

Hur ser sorgen ut? Vad händer med oss i sorg? Hur reagerar omgivningen och hur önskar vi sörjande att den skulle reagera?

Att läsa andras berättelser om att mista ett barn och om att uppleva sorg hjälpte mig att famla mig fram i mörkret. Det fanns andra som upplevt samma smärta, som överlevt och till och med börjat leva igen. Det fanns tröstande ord, igenkänning och bekräftelse på att mina reaktioner var normala. Därför vill jag också berätta.

Läs mitt debutantporträtt i Svensk Bokhandels höstkatalog 2013.

Medan körsbärsträden blommar kan köpas i bokhandeln och hos internetbokhandlare som exempelvis Bokus. Jag föreläser också utifrån mina erfarenheter.

Reportage i Dagens Nyheter och artikel i Sydsvenskan. Exempel på föreläsningar, hos studieförbundet Sensus och hos föräldranätverket Febe.

För varje såld bok går ett bidrag till Spädbarnsfonden. Bidragen, som samlas in i Lukas namn, ska hjälpa andra som mist barn och stödja forskning som tar fram kunskap för att förhindra att ofödda och nyfödda barn dör. Fler bidrag är välkomna. Spädbarnsfondens plusgiro är 90 02 12-2. Märk insättningen Lukas Neij.

Ur bokens efterord av Ann Edner, barnintensivvårdsläkare och neonatolog, tidigare överläkare på Astrid Lindgrens Barnsjukhus:

"Denna bok fyller ett tomt hål vad gäller sorg; den skrikande sorgen, livssorgen, sorgearbetet, skulden och alla "om" som måste hanteras vid sorg (och olyckor). Boken beskriver på ett mycket starkt sätt hur fysisk sorgen är och hur outhärdlig den är. Boken är utlämnande och personlig, utan att för den skull vara alltför privat. Samtidigt tror jag att på grund av att författarinnan vågar - och orkar - vara så pass personlig som hon är så blir boken så unik som den är."

"Boken rekommenderas varmt - inte bara till sörjande föräldrar utan till hela deras omgivning, till barnkliniker och intensivvårdsavdelningar där man vårdar svårt sjuka barn och till offentliga instanser - inte minst Försäkringskassan."

Recensioner och reaktioner på boken:

"Det är en oerhört stark bok som kommer att vara ett stöd inte bara för drabbade utan även för anhöriga, vänner och kolleger för att förstå hur sorgeprocessen fungerar."
(Tidningen Journalisten)

"Det är lättläst och rörande, sorgligt och välskrivet. Ärligt och öppet."
(
LitteraturMagazinet)

"Jag tycker alla borde läsa den här boken oavsett om man har drabbats av samma fruktansvärda sorg, av missfall, har någon i sin närhet som har råkat ut för detta eller inte har det. För det finns så mycket man kan lära sig av Jeanette Neijs berättelse."
(Litteraturbloggare
Anette Blomqvist, LitteraturMagazinet)

"[A]lla [borde] läsa den; det är helt enkelt en berättelse som gör att man förstår så mycket mer än vad man gjorde förut."
(Litteraturbloggare
Eleni Schmidt, LitteraturMagazinet)

"Det är en stark bok Jeanette Neij har skrivit. Gripande och utmanande på samma gång. Ett vet jag efter läsningen och det är att jag måste vara mer varsam själv inför den som bär på en sorg. Hurdan den än ser ut och vilka uttryck den än tar sig."
(Tidningen
Dagen)

"Jeanette Neij beskriver övertygande hur tungt det är att leva i sorg."
(
Sundsvalls Tidning)

"[D]en här författaren kan verkligen skriva. Och själva berättelsen är oerhört stark och gripande. Jag satt med tårar i ögonen flera gånger. Och den gick rakt in i hjärtat. Så jag kan verkligen rekommendera den här boken."
(Bokbloggare
Britt-Marie Kullin)

"En fantastiskt fin och välskriven bok som jag tycker att alla ska läsa."
"En helt fantastisk bok!! Så igenkännande rakt igenom. Den borde alla läsa!"
(Kommentarer om boken på
Spädbarnsfondens Facebooksida)

 
Kontakta mig