FORSKNING

 
 

   Om mig
   Erfarenhet
   Text
  
  
Artiklar
Arbetsliv
Bostad
EU
Forskning
Jämställdhet
Pers utveckling

   Utlandsreportage
   Krönikor
   Samhällsinfo


   Bild

   Uppdragsgivare

   Författarskap

   Kontakt

Nya insikter om folkmord

Den ene har studerat våldet på Balkan och i Darfur. Den andre har riktat in sig på massmord begångna av staten. John Hagan och Raúl Zaffaroni får 2009 års Stockholm Prize in Criminology för sin forskning om folkmord.
Publicerad i Brottsförebyggande rådets tidskrift Apropå nr 1/2009.

Forskning för ökad rättssäkerhet

Hur intervjuar man lämpligast vittnen och brottsoffer? Hur objektiv är polisen vid brottsutredningar? Och hur skiljer man på äkta och fejkad minnesförlust? Det är några frågeställningar inom rättspsykologin - ett forskningsområde som växer snabbt.
Publicerad i Apropå nr 4/2008.

Lösningar för sjukvårdsforskning i kris

Forskningen inom sjukvården lär oss mer om sjukdomar och botemedel och ger oss säkrare vård. Men den kliniska forskningen har hamnat på efterkälken. Hur kan man få sjukvårdspersonal på universitetssjukhus att forska mer?
Publicerad i Forskning & Utveckling september 2007.

Mindre krogvåld och barnmisshandel

Deras forskning har lett till nya metoder mot vanvård av barn och våld på krogen. För sitt förebyggande arbete belönas nu David Olds och Jonathan Shepherd med 2008 års Stockholm Prize in Criminology.
Publicerad i Apropå nr 4/2007.

Dags att tämja vågornas kraft

Vindkraft och vattenkraft känner vi till. Men hur är det med vågkraft? På Ångströmlaboratoriet i Uppsala har man tagit fram ett nytt koncept för utnyttjande av havsvågor till elproduktion.
Publicerad i Uppsala universitets tidning Universen nr 3/2004.

Ny lovande cancermetod

Går det att svälta ut cancertumörer? Nya forskningsresultat ger hopp. Genom att strypa tumörens näringstillförsel kan man förlänga livet på cancerpatienter och ge skonsammare behandling.
Publicerad i Universen nr 2/2004.

Ärftlighet bestäms av mer än generna

Den mänskliga arvsmassan är kartlagd. Men ärftlighet har visat sig vara mer än summan av bara generna. Mycket annat i våra celler påverkar genernas aktivitet. Inom epigenetiken tar forskarna reda på hur, när och varför detta sker.
Publicerad i Universen nr 6/2004.

Dags för skräddarsydd medicinering

Bättre behandling, färre biverkningar och mindre kostnader kan bli resultatet när ”personliga läkemedel” utvecklas. Farmakogenetiken försöker kartlägga hur de ärftliga faktorerna inverkar på hur människor reagerar på läkemedel.
Publicerad i Universen 2004.

 
Kontakta mig