EU

 
 

   Om mig
   Erfarenhet
   Text
  
  
Artiklar
Arbetsliv
Bostad
EU
Forskning
Jämställdhet
Pers utveckling

   Utlandsreportage
   Krönikor
   Samhällsinfo


   Bild

   Uppdragsgivare

   Författarskap

   Kontakt

Schweiz tar ett steg närmare EU

Efter åtta års segdragen process är det dags. Den 1 juni 2002 tar Schweiz och EU rejäla kliv närmare varandra. Ett nytt avtal inom sju sektorer träder i kraft. Framför allt blir det lättare att bo och jobba i Schweiz.
Publicerad i Dagens Nyheter den 1 juni 2002.

Stålkonflikt trappas upp

Inbitna optimister hoppades kanske på framsteg. Men handelsdispyter kvarstod med råge efter toppmötet mellan EU och USA. För att bemöta USA:s ståltullar har EU nu tagit ett steg närmare vad som kan komma att bli ett handelskrig.
Publicerad i EU-rapport nr 5/2002.

Överfisket i EU ska stoppas

Mindre och färre fiskeflottor, skonsammare fiskemetoder och skärpta straff för överfiske. Förslaget om en ny fiskereform i EU är genomgripande. Den svenska regeringen välkomnar reformpaketet, men från andra EU-länder hörs protester.
Publicerad i EU-rapport nr 6/2002.

EU:s framtidsfrågor och utvidgningen

Stötestenarna var många men de nuvarande EU-länderna och tio blivande medlemsländer lyckades lösa dem till slut. På ett EU-toppmöte i december 2002 blev det klart att EU kan utvidgas med tio nya medlemmar den 1 maj 2004. Men för att fungera med så många medlemsländer behöver unionens organisation och arbetssätt ses över inför framtiden.
Publicerad i Regeringskansliets Årsbok 2002.

 
Kontakta mig